Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Selasa, 8 September 2009

terima kasih ibu kerana melahirkan aku di dunia ini

bukan sikit perngorbanan ibu ni yang melahirkan kita,membesar,melayan kerenah kita dari kecil sampai la sekarang memang takkan mampu kita nak membayar jasa2 ibu ni walau dengan intan permata,terima kasih mak kerana melahirkan aku ke dunia ni .


Bersama Sang Ibu

Ibu pertama, telah discan pada minggu lepas dan kedudukan bayi masih lagi Breech (songsang). Kalau songsang, lebih sukar untuk bayi ini dilahirkan secara normal.

Mengapa?

Kelahiran mudah apabila punggung bayi (bumps) berada di atas dan kepalanya di bawah. Apabila bidan mengeluarkan kepala dahulu, badan dan punggung lebih mudah untuk keluar

Bayi memang unik kerana kepalanya besar dan punggungnya kecil dan lembut. Manusia dewasa seperti anda yang sedang membaca kepala kecil daripada punggung anda.

Namun apabila kepala berada di atas, bayi berada dalam keadaan songsang. 3% kandungan ibu-ibu akan jadi macam ini ketika menghampiran 39 dan 40 minggu tempoh kandungan.

Saya memeriksa perut sang ibu untuk memastikan kandungan yang sudah mencecah 37 minggu ini masih lagi songsang atau tidak. Kalau masih songsang, kita akan pusingkan dia! Macam buat summersault di dalam uterus.

Ternyata masing songsang kedudukan bayi. Lalu sessi ECV pun dimulakan oleh consultant dan seorang senior registrar. Perut sang ibu ditekan, ditekan dan ditekan manakal imbasan ultra sound digunakan untuk memeriksa kedudukan terkini sang bayi.

Tekan, tekan dan tekan......

Sehinggalah ke satu tahap, si ibu memang meraung, menangis. Allah...memang saya pun nak tumpang nangis sama...sehinggalah.....

''STOP HURTING HIM!!"

''We are not hurting him, he is fine, you can still the heart beating clearly,'' si doktor menenangkan si ibu sambil menunjukan skrin ultra sound di hadapannya.

Subhanallah, sehingga ke tahap ini, perasaan syahdu saya bertambah-tambah.

Rupanya raungan dan tangisan si ibu tadi itu bukanlah kerana kesakitan, tetapi semata-mata kerana risaukan anaknya. Sebenarnya dia masih tidak mengetahui jantina anaknya, nak surprise katanya.

Tapi cara dia nangis tu ibaratnya seperti seorang perempuan yang memang sakit sangat tapi tak tahu nak atasi kesakitan macam mana. Saya yang berada di sebelahnya pun tak tahu nak tolong macam mana. Namun rupanya raungan itu khas demi keselamatan anaknya. Subhanallah, besar sungguh kasih sayang ibu kepada anaknya, yang belum lahir lagi pun!

Bagaimana pula kasih sayang Allah kepada hamba-Nya? Maha suci Allah, mari kita sama-sama renungkan....

Kepada emak .... di bulan Ramadhan dan Syawal yang bakal menjelang ni aku nak minta ampon dn maaf sbb slama ni aku bnyak berdosa pda mak dn abah...ketauihi laa..bertapa aku sngat sayang pada kalian berdua...melebihi nyawaku sndiri.cuma kekadang kenakalan aku ni tidak bermaksud aku jahat cuma aku perlukan belaian mesra dn kasih syang dri kalian berdua.AMPPON KN DOSA2 AKU YE MAK! HUHUHUHUX
selamat hari raya aidilfitri...maaf zahir dn batin!!

0 ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...